Mi a hypospadiasis?

797
HOZZÁSZÓLÁS:

A hypospadiasis a hímvessző fejlődési rendellenessége, melynek súlyossága a társult anomáliák nagyságától függ.

Az eredmény sokban függ a rendellenességet elsőként kezelő sebész tapasztalatától és ügyességétől, ezért a legnagyobb körültekintéssel szükséges orvost választani!

A rendellenesség lényege, hogy a húgycsőnyílás nem a hímvessző végén, hanem az alsó, orvosi terminológia szerint ventrális felén helyezkedik el.
Ez a nyílás elhelyezkedhet alig hátrébb a normálishoz képest (a makkot a hímvesszőtől elválasztó barázda magasságában) vagy nagyon hátul, például a herezacskó szintjében, vagy még ennél is hátrébb, mint például a gátra terjedő (ún. ‘perinealis’) hypospadiasis esetében.

A hypospadiasis embriológiai magyarázata nagyon egyszerű:

Normális esetben a magzatban a középvonalban elhelyezkedő ivargumó az alsó felszínén elhelyezkedő, esőcsatornához hasonlítható fissura urogenitalissal (húgyivarszervi hasadék) fejlődik együtt és hátulról előrefelé haladva fokozatosan záródik.

Attól függően, hogy ez a záródási folyamat előbb vagy később szakad meg, a húgycsőnyílás ennek függvényében nagyon hátul (például a herezacskó magasságában) vagy a természetes magasságához közel helyezkedik majd el.

Gyakori-e a rendellenesség?

Minden háromszázadik fiúra jut egy. Nagyon gyakran örökletes, mivel az apák tíz százaléka is ugyanezt a rendellenességet hordozza.

A hypospadiasisok túlnyomó része (80-90%-ig) a hímvessző testén vagy még előbb helyezkedik el, csupán 10% található jóval hátrébb.

Gyakran társul két másik rendellenességgel:

» Az első rendellenesség a hímvessző görbesége, mely egészen a derékszögig fokozódhat. A görbület sebészi korrekciója után a húgycsőnyílás még így is jóval hátrébb lesz a normálisnál. A szexuális kapcsolat, ha a gyereket nem operálták meg idejében, egyes esetekben valóban lehetetlenné válik.

» A második rendellenesség a húgycsőnyílás szűkülete, amely egyszerre rossz helyen is van és szűk is, amely olykor ráadásul nem haladja meg a gombostűfejnyi átmérőt. A nagyfokú szűkület ellenére ritkaságszámba megy a hólyag és a vesék tágu-latának kialakulása.

Továbbá, a hypospadiasisban szenvedő gyerekek felében észlelhető rejtett-heréjűség és lágyéksérv. Éppen ezért bármilyen veleszületett fejlődési rendellenességet mutató gyereket a gyermekgyógyászok általában nagy körültekintéssel vizsgálnak meg!

Mik a hypospadiasis következményei?

A gyermek nem tudja szabályozni vizeletürítését!

Ha a nyílás elől helyezkedik el, a vizeletsugár gyenge és lefelé áramlik.

Ha hátul található, akkor guggolva tud csak vizelni, mint a lányok, ami lelkileg viseli meg.

Ezek a hátsó hypospadiasisok felnőttkorban magától értetődő következménnyel járnak, mivel az ondó nem jut be a hüvelybe (de ez a hiányosság egyszerű mesterséges megtermékenyítés útján kiküszöbölhető).

Van-e magyarázat e rendellenességek keletkezési mechanizmusára?

Az esetek többségében csupán annyit tudni, hogy a betegség öröklődik, és kialakulásáért nemcsak egy gén tehető felelőssé.

Olykor mikropénisz társul hozzá, ebben az esetben a két rendellenességért a nemi szervek férfihormonok iránti szöveti érzékenységének a hiánya a felelős. Ezekben az esetekben a hypospadiasis hátsó elhelyezkedésű.

Előfordul, hogy a gyereknél súlyos hereműködési elégtelenséget is tapasztalnak, ekkor felmerül a kérdés, hogy a nemi differenciálódás folyamata nem egészen normálisan ment végbe…

Miben áll a hypospadiasis kezelése?

A hypospadiasis kezelése a második életévtől javasolható.
Minél korábban kezdik, annál kisebb valószínűséggel alakul ki a gyerekben komplexus.

Nincs értelme húzni az időt, mivel gyerekkorban a hímvessző csak nagyon szerény mértékben növekszik mindaddig, míg a pubertás előhírnökei nem kezdenek jelezni.

Amennyiben az Ön gyermeke műtétre szorul, tudjon róla, hogy ez egy nagyon kényes terület – jelenleg százhúszféle beavatkozástípus létezik.

Nagyon nagy gyakorlatot igénylő beavatkozásfajtáról van szó, mivel a szövetek sérülékenységéhez általában a nyílások rendellenes elhelyezkedése társul, valamint a hímvessző görbültsége is, amit okvetlenül korrigálni kell annak érdekében, hogy felnőttkorban a közösülést ne akadályozza.

A beavatkozások egy vagy több lépésben végezhetők – Azért választják az egymás után következő műtéteket, mert így később korrigálhatók a nem tökéletes vagy kudarccal végződő korábbi sebészeti beavatkozások.

A szülőknek lelkileg fel kell készülniük ezekre a problémákra, és meg kell találniuk a módját, ahogyan a gyereknek elmagyarázzák a tényeket, ha olyan korú, hogy már megérti.

Erőfeszítéseik elnyerik majd jutalmukat ⇒ Abban az esetben, ha nincs hormonális rend-ellenesség vagy szöveti szenzibilitási zavar, és a kiválasztott sebész az adott műtéti típusban jártas, általában az eredmények nagyon jók, a gyerek anatómiai és pszichikai maradványtünet nélkül gyógyul.

797
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]