Mi a Kondilóma?

Mindkét nemnél a végbélnyílás környékén vagy a nemi szerveken keletkező növedék (függöly) hívja fel a figyelmet a betegségre.

A kórokozó:

A Chlamydia trachomatis apró kerek baktérium, háromszor kisebb a Streptococcusnál.

1960 előtt még a vírusok közé sorolták, mert ugyanúgy, mint azok, csak élő gazdasejtben tud létezni.

A Chlamydia előszeretettel támadja meg a nyálkahártyát, így a többi között a szem kötőhártyáját is, aminek következménye több százmillió embert érint a világon.

Tünetek alig vannak, az okozott kellemetlenség annyira jelentéktelen, hogy gyakran észrevétlen marad:

Az elváltozás, a „kakastaréj” szabad szemmel jól látható a nemi szerveken. Formája a szerint változik, hogy a bőr felszínén vagy a nyálkahártyán telepedett-e meg.

A kondilómák burjánzó, rózsaszínű vagy szürkés szemölcsre emlékeztető szövetszaporulatok. Nőknél a gáton, a kis- és nagyajkak belső felszínén, a hüvelybemenetnél és a méhszáj nyálkahártyáján telepednek meg, a férfiaknál pedig a makkon, a fitymán és a herezacskón, de a végbél környékét is ellephetik.

Méretük kezdetben gombostűfejnyi, idővel azonban karfiolrózsányira is megnőhetnek.

Okok

A kakastaréjnak is nevezett, rózsaszín szemölcsre hasonlító kondilómák vírusos eredetűek és szexuális úton terjednek. Kórokozója ilyenkor a Humán Papillóma vírus, amelynek egyes törzsei szerepet játszanak a nemi szervi rákbetegségek kialakulásában.

Kezeléső

A kezelés kémiai anyagokkal történik, helyileg alkalmazva: A hatás többnyire gyors, de nem mindig elégséges, mert gyakori a kiújulás.

Amennyiben jelentős a függöly terjedelme, lézeres égetéssel vagy mélyfagyasztással kísérelik meg gyökerestől eltávolítani a kinövéseket.

Megjegyzés: A Humán Papillóma Vírusnak különösen a méhnyakrák kialakulásában lehet szerepe.

loading...

Nincs még hozzászólás!

Szóljon hozzá, most: beszélgetés megkezdése.

Kérjük mondja el véleményét!