Milyen hátrányai lehetnek a körülmetélésnek?

873
HOZZÁSZÓLÁS:

Ez a „csúszó bőr” a természet ajándéka. A normális emberi anatómia részét képezi. Nem lenne-e logikusabb úgy hagyni, ahogy van? Annál is inkább, mert a körülmetélés, mint sebészi beavatkozás, bizonyos kockázattal jár mind a hímvesszőre, mind az életre nézve.körülmetélés1

E kérdésre választ keresve, amerikai orvosok alakítottak egy vizsgálóbizottságot, ugyanis az Egyesült Államokban számos valláshoz tartozó fiúgyermeken végeznek vallási okból circumcisiót. Egy „Task Force”-t hívtak össze a körülmetélés témájáról, melynek következtetései meglehetősen árnyaltak. A Task Force (egységes vezetés alatt álló, az adott feladatra összehívott bizottság) megállapította, hogy 1975-ben semmiféle abszolút indikáció nem indokolta az újszülöttek rendszeres körülmetélését.

Egy megfelelő oktatási program a megfelelő higiéniai feltételek betartása révén felülmúlja a rutinszerű körülmetélés nyújtotta előnyöket, és kiküszöböli a sebészi beavatkozás rizikóját. Következésképpen az újszülött fiú körülmetélése nem feltétlenül szükséges az egészsége érdekében.

1988-ban amerikai urológusok egy bizottsága újabb adatokkal szolgált. A hímvessző rákja valóban megelőzhető a körülmetéléssel, de a hímvessző rendszeres tisztán tartása ugyanolyan hatású. A feleség méhnyakrákja és a circumcisio közötti összefüggés is bizonytalan és vitatott.

Végül, két ellentmondó megfigyelésről számoltak be:

  • A circumcisio védi a fiatal fiúkat a húgyúti fertőzésektől, amelyeknek komoly egészségügyi következményei lehetnek.
  • Ellenben növeli a húgycsőkimenet szűkületének a gyakoriságát, mivel a nyílást nem védi semmi. Márpedig az újszülöttnél a szövetek még vizenyősen duzzadtak, a körülmetélés sebe elfertőződhet vagy szétázhat. Nem beszélve arról a – természetesen nagyon ritkán előforduló – ügyetlenségről, amikor a circumcisiót végző személy véletlenül amputálja a hímvessző végét.

Utolsó szempontként említjük, hogy nem ajánlatos operálni a rossz egészségi állapotban lévő újszülötteket, azokat, akiknek sárgaságuk van, és főleg azokat, akiknek a hímvesszője valamilyen veleszületett fejlődési rendellenességet mutat (ugyanis a későbbi rekonstrukciós műtétnél nagy szükség lesz a meglévő szövetekre).

Összefoglalásképpen: egy házaspárnak, ha nem határozták el előre, vajon a circumcisio mellett vagy ellen kell-e döntenie?

Sajnos erre a kérdésre nem adható magától értetődő válasz. A körülmetélést fontolgató szülők részére ma már rendelkezésre áll a gyerek nemének megállapítása, a terhesség negyedik hónapjától ultrahang segítségével. Tehát a döntésig még bőven van idejük. Milyen érvekre alapozzák választásukat? A kérdés azért is felvetődik, mert később a gyerek számon kérheti, hogy rosszul döntöttek.

Megjegyzendő

  • Ha körülmetélték: nem lesz fitymaszűkülete, és nem kell állandóan gondosan tisztán tartania a hímvesszőjét, hogy ezt a kellemetlen szövődményt elhárítsa.
  • Kisebb valószínűséggel alakulhat ki súlyos húgyúti fertőzés.
  • Védett lesz a hímvesszőrák ellen, és talán a feleségét is megvédi a méhnyakrák kialakulásától.

Ellenben:

  • Kiteszik a sebészi beavatkozással járó veszélyeztető tényezőknek.
  • A húgycső kimeneti nyílásának szűkülete alakulhat ki, megsérülhet a hímvessző vagy tökéletlenül hegesedhet a beavatkozás után.
  • Végül szomorkodásra is okot adhat, hogy nem pont úgy néz ki, mint a többi gyerek.
873
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]