Milyen vallási okai vannak a körülmetélésnek?

740
HOZZÁSZÓLÁS:

A körülmetélés kényes kérdés, amit természetesen nem lehet kizárólag orvosi szemszögből megközelíteni. Megpróbáljuk általában elemezni a problémát, kezdve a circumcisio történetének áttekintésével.körülmetélés

A körülmetélés a történelem során

A körülmetélést napjainkban is – akárcsak az elmúlt évszázadokban – vallási okokból végzik a világ minden táján. Okai még mindig eléggé rejtélyesek. Egyes országokban megelőző célzattal végzik, hogy megakadályozzák a fityma nyílásának szűkületét.

Nem tudni, mi motiválta az első körülmetéléseket. Eleinte azt mondták, hogy a fityma feláldozása helyettesítette a gyerek feláldozását a primitív civilizációkban, ahol az istenségektől védelmet kértek az elemek csapásai ellen. A zsidó vallásban a circumcisiót ember és Isten szövetségének jeleként határozzák meg, azonban maga a körülmetélés gyakorlata jóval korábban, még e vallás kialakulása előtt létezett.

A filozófusok és pszichoanalitikusok megpróbálták megérteni ezt a gyakorlatot. Bár magyarázataik nem mindig tűnnek valószínűnek, mégsem érdektelenek. Némely etnológus szerint az egyén megváltoztatását célozza a körülmetélés, és a rítus egy valódi halált követő feltámadás jelképe.

Mások szerint a körülmetélés megszabadítja a fiút a nőies elemektől és biztosítja férfiúi kiteljesedését. Azt is mondják, hogy a körülmetélésnek köszönhetően a férfi is vérzik, és ez a művelet elmossa, de legalábbis csökkenti a havonta vérző nőkkel szembeni fölényüket. A férfi legintimebb testrésze csak a közösüléskor válik ismét tökéletessé. A nő így elkerülhetetlen kiegészítője lesz a férfinak, akinek eme hiányosságát így mindig helyreállítja.

Egyes erkölcskutatók szerint a körülmetélésnek létezik egy másik, mélyebb értelmezése: a circumcindált férfi nem helyezheti előtérbe szexualitását, mert az már nem teljes. (Egyes afrikai népeknél a gyerekek anyaszült meztelenül szaladgálnak mindaddig, amíg nem kerül sor a körülmetélésükre. Azonban mihelyt ez megtörténik, fel kell öltözniük, mert illetlenség lenne a már nem fedett hímvesszőjüket mások szeme elé tárni.)

Végül Marié Balmary pszichoanalitikus, aki kötődik a valláskutatáshoz, kiváló könyvében (Le Sacrifice interdit – A tiltott áldozás) emlékeztet arra, hogy héberül a „test” szó gyöke ugyanaz, mint a „közölni” igéé, vagy „üzenetet kézbesíteni”. A körülmetélés tehát – vallási értelemben – egy kézbesített üzenet.

740
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]