Olvassa el, hogyan kezelhető a fitymaszűkület!

1140
HOZZÁSZÓLÁS:

Amennyiben nem kezelik a fitymaszűkületet, akkor az már gyermekkorban is igen súlyos szövődményekkel járhat együtt. Felnőttkorban pedig könnyedén okozhat szexuális zavarokat és  fájdalmas közösülést is.

A nem fitymaszűkület más, mint amikor a férfi nemi szerv végén található mozgékony, makkot fedő bőrrész (fityma) nyílása annyira szűk, hogy azt nem lehet hátrahúzni úgy, mint normál esetben.

Ez az állapot lehet veleszületett, ekkor elsődleges fitymaszűkületről beszélünk, illetve lehet szerzett, vagyis másodlagos fitymaszűkület is.

De aszerint is csoportosíthatjuk a betegséget, hogy mikor jelentkezik a probléma. Tehát ha a hímvessző nyugalmi állapotában is észlelhető, akkor abszolút formáról beszélhetünk, míg ha csupán merevedéskor áll fenn a probléma, akkor relatív fitymaszűkületről van szó.

Hogyan kezelhető a fitymaszűkület?

Csecsemőkorban tiszta letapadás esetén a fityma makkról történő leválasztásával történik a gyógyítás. Ez akár otthon is elvégezhető a szülő által, óvatos és fokozatos húzogatással, de természetesen műszeresen is megoldható orvosi beavatkozással.

Azonban csak akkor kell orvoshoz fordulni ebben a korban, ha a pici vizelete nem sugárban, hanem cseppekben tud csak kiürülni. A tisztálkodás miatt is fontos megszüntetni a problémát, mivel a túl szűk fitymanyílás nem teszi lehetővé, hogy alaposan megtisztítható legyen alatta a bőr, ami miatt könnyedén elszaporodhatnak a baktériumok, és gyulladás is kialakulhat.

A gyermek egy éves kora után fürdetés közben kell óvatosan hátra húzogatni a bőrt, majd pedig lemosni az alatta levő sárgás mirigyváladékot. Orvoshoz csak akkor indokolt fordulni, ha egyáltalán nem, vagy nem teljesen húzható hátra a kicsi fitymája a makkról.

Műtéti beavatkozások

1. Dorsalis incisio

Ekkor a hímvessző hátsó részén található bőrgyűrűt vágják át, amely a szűkületet okozza. Azonban ez csupán átmeneti megoldást nyújt a problémára, ráadásul esztétikailag is zavaró, ezért további beavatkozásokat szokták követni ezt az eljárást.

2. Fitymafék átvágása

Mindössze néhány  percet vesz igénybe ez  az eljárás, mely során átvágják a húr harántot, majd pedig hosszanti öltéseket helyeznek be. Természetesen mindez helyi érzéstelenítés mellett zajlik.

3. Fitymaplasztika

Az eljárás során eltávolítják a fityma beszűkült részét, mely megoldást inkább gyermekkorban szokták alkalmazni. Ebben az esetben a fityma egészséges  része megmarad, így a makk részben fedett lesz a műtét után is. Viszont ekkor hosszabb ideig tart a gyógyulás, és körülbelül 10 % annak az esélye, hogy újból kialakul a fitymaszűkület.

4. Körülmetélés

Bármely korban elvégezhető ez a beavatkozás, mely felnőtteknél leginkább cukorbetegség esetén válik szükségessé. A műtét alatt helyi érzéstelenítésben eltávolítják a fityma belső és külső lemezét.

1140
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]