Tudja meg, mit javasolhat az orvos a fityma letapadásánál?

A kevésbé aggódó szülőket is meglepheti elismert gyerekgyógyászok maximálisan ellentmondásos hozzáállása a kérdéshez. Egyesek tévedhetetlen magabiztossággal állítják, hogy semmit sem kell tenni: minden egyes felmerülő problémának magától meg kell oldódnia. Mások (akiknek a véleménye legalább annyira elismert) úgy vélik, jobb ha teszünk valamit.

Utóbbi esetben gyakran azt javasolják a szülőknek, hogy fürdetéskor lágyan húzzák hátra a fitymát, ezzel segítve az összetapadások oldódását lehetőség szerint elérve így a fityma teljes hátrahúzását.

fitymaszukulet-11

Az alapos tisztálkodás segíthet

Minden művelet után naponta zsíros kenőcsöt alkalmazva biztosítható a fityma szabad előre- és hátracsúszása, A napi tisztálkodás révén a smegma (leváló kötőszövet, és hámsejtek, átizzadt nedvanyagok összessége) nem gyülemlik fel, még a sulcus coronarius mélyedésében sem.

Ha az anya nem képes a letapadásokat oldani, jobb, ha rövid altatásban szakorvos végzi el!

Ha a letapadásokat későn észlelik vagy a szakszerű tisztálkodás és ápolás ellenére mégis kiújulnak, egyes gyermekgyógyászok úgy látják, hogy a természetes erekciók véget vetnek majd a problémának. Mások kevésbé optimisták.

A legnagyobb hátránya a meglévő letapadásoknak az, hogy váladék gyűlhet össze a makk és a fityma között. Fertőződhetnek és irritációt válthatnak ki. A letapadások egyre szorosabbak, erősebbek lesznek, és a fityma hátrahúzása lehetetlenné válik. –> Ez a fitymaszűkület bekövetkeztét jelenti.

Ha a fitymanyílás nagyon szűk, olykor a gyerek megerőltetés nélkül nem is tud vizelni.

Abban az esetben, ha a fityma nem elég hosszú, az urológus eldönti, hogy milyen típusú beavatkozás javallott. Egy egyszerű – néha számos apró – bemetszéssel megtágítható a nyílás. Azonban ha hosszú és szűk a fityma, csak műtét segíthet a fiún, nevezetesen a körülmetélés (‘circumcisio’).

loading...

Nincs még hozzászólás!

Szóljon hozzá, most: beszélgetés megkezdése.

Kérjük mondja el véleményét!